2022-05-08 15:59:44• hírek • Bede Emőke

Így nem lett díler a pincérből és szakácsból

Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com
Képünk illusztráció. Forrás: pixabay.com

A több mint két évvel ezelőtt berobbant koronavírus-járvány nem csak az egészségügyi rendszert terhelte le, de gúzsba kötötte többek között a turizmust és vendéglátóipart is. Lehúzták egy időre a rolót a szállodák, és lakat került az éttermek ajtajára, ennek okán pedig megannyi embernek vált kérdésessé a havi jövedelme.

Voltak, akik szakmát váltottak és egy stabilabbnak tűnő munkahelyen próbáltak meg elhelyezkedni, és voltak olyanok, akik „alternatív” módszerekkel próbálták meg eltartani a családot. Utóbbi utat választotta az a 24 éves, Szatmár megyei fiatalember is, aki nem sokkal középiskolai tanulmányai befejezése után pincérként helyezkedett el, mi több, két munkahelyen is helyt állt. Amellett ugyanis, hogy alkalmanként egy rendezvényteremben szolgált fel, egy elegáns szatmári étteremben is dolgozott, ugyancsak pincérként. A fáradt gőzt néha könnyű drogok, elsősorban marihuána segítségével engedte ki, viszont szerencséjére egyetlen anyagra sem függött rá. Idén februárban a fiatal férfi megházasodott, és már útban van az első közös gyermek is.


A történet másik főszereplője egy kétgyermekes családapa, aki 2019 óta szakácsként dolgozik ugyanabban a rendezvényteremben, ahol a másik fiatalember is felszolgál alkalmanként. A közös munka összehozta őket, és rövid időn belül barátság alakult ki köztük. 2020-ban azonban beütött a koronavírus-járvány, és sajnos a vendéglátóiparban dolgozó két férfi bevételei is alaposan megcsappantak. Egyikük megpróbált legális úton egy kis plusz pénzre szert tenni, így miután a munkáltatója kényszerszabadságra küldte, taxizni kezdett.


2021 decemberében a 24 éves fiatalember találkozott egy általa már jól ismert dílerrel, akitől némi kannabiszt vásárolt saját felhasználásra. Látva, hogy milyen könnyű üzlet a kábítószeresdi, a férfi elhatározta, hogy ő is felcsap terjesztőnek. Terve szerint nagyobb tételben vásárolt volna különféle szereket, majd azokat viszonteladóként passzolta volna tovább.


A saját dílerével folytatott tárgyalás után a fiatal férfi egy 10.000 lejes befektetéssel 150 gramm por állagú kábítószert vásárolt, melynek grammját 200 lejért szerette volna továbbadni, azaz a tiszta haszon 20.000 lej lett volna. Az „üzleti tervbe” beavatta cimboráját, a szakácsot is, aki végül úgy döntött, némi extra bevétel reményében betársul a bizniszbe.


Ezt követően az eredeti díler közbenjárásával kapcsolatba kerülnek egy kolozsvári alakkal, akinek személyazonosságát mindmáig homály fedi. Ettől az illetőtől 13.000 lejért cserébe beszereztek 200 gramm „port”, illetve a vásárfia mellé kapnak egy bónusz mintaterméket is azzal a megjegyzéssel, hogy amennyiben szeretnének abból újabb adagot vásárolni, bátran keressék őt.


Néhány óra múlva a duó egyik tagja egy szatmári bevásárlóközpont parkolójában találkozott az első potenciális ügyféllel. Az ületet egy autóban ülve kötötték volna meg, ám ekkor a rendőrség rajtuk ütött. A kocsiban megtalálták a zacskót, amelyben a port állagú kábítószer volt, illetve annak a 2650 eurós ellenértékét is.


A bíróság az ügy tárgyalása során figyelembe vette, hogy mindkét férfi munkahellyel rendelkező, családos férfi, és noha most dílerként tettek volna szert egy kis extra jövedelemre, a rendelkezésre álló információk szerint korábban ilyesmivel nem próbálkoztak, mi több, mindketten büntetlen előéletűek. Hogy a két férfi ennek ellenére mégis miért keveredett ilyen ügyletekbe? Vallomásuk szerint így szerettek volna némi pénzre szert tenni, hogy saját adósságaikat rendezzék. Mindezek fényében a bíróság arra a következtetésre jutott, hogy csupán egy szerencsétlen botlásról van szó, melyet már mindketten mélységesen megbántak.


Mindezeket figyelembe véve a Szatmár Megyei Törvényszék május 4-én a pincért halmazati büntetésül 1 év 3 hónap szabadságvesztésre ítélte, melyet 2,5 évre felfüggesztettek, ugyanakkor kiegészítő intézkedésként 100 napnyi közmunkát írtak elő neki, amit a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalnál vagy egy helyi segélyszervezetnél tölthet le. A szakácsot mindössze hat hónap börtönre ítélték, 2 évre felfüggesztve, illetve 80 napnyi közmunka vár rá is, melyet ugyanott tölthet le, mint cimborája.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: